Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tepertős képes leírás - Pogácsa.tlap.hu
részletek »

Tepertős - Pogácsa.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: pogacsa.tlap.hu » Tepertős
Keresés
Találatok száma - 11 db
Borsos tepertős elkészítési mód

Borsos tepertős elkészítési mód

Igazi hétvégi ínyenc finomság. A tepertős pogácsáról mindig drága nagymamám jut eszembe. Amikor felnőttem, az volt az első dolgom, hogy elkészítsem a számomra oly kedves süteményt. Hozzávalók: - 50 dkg liszt (szitált) - 40 dkg tepertő - 3 dkg élesztő - 1 dl tejföl - fél dl fehér bor - 10 dkg margarin - 2-3 dl tej - 1 teáskanál cukor - 1 mokkáskanál őrölt fekete bors - 1 púpozott teáskanál só...

Egri tepertős elkészítése

Egri tepertős elkészítése

A lisztet összegyúrjuk a darált tepertővel, a kevés tejben megfuttatott élesztővel, 2 tojássárgájával, a tejföllel meg a zsírral. Sóval, törött borssal ízesítjük, és jól kidolgozva másfél órát pihentetjük. Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk...

Egyszerű tepertős pogácsa

Egyszerű tepertős pogácsa

Nem könnyű feladat tepertős pogácsát készíteni. Hiszen akkor igazán finom, ha leveles, a hajtogatás viszont időigényes feladat. A következő egyszerű tepertős pogácsa recepttel azonban hajtogatás nélkül is elérjük, hogy leveles legyen a pogácsa, ráadásul nagyon ízletes is lesz a tésztában lévő túrónak köszönhetően...

Eldőlős leveles tepertős recept

Eldőlős leveles tepertős recept

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 40 dkg darált tepertő, 3 tojássárga, 1 evőkanál rum, mogyorónyi zsír, 3 csapott kávéskanál só, kb. 2 dl tejföl, (3 dkg élesztő + 1 csipet cukor + 0,5 dl tej), tojás a megkenéshez...

Gyors elkészítési mód

Gyors elkészítési mód

Az élesztőt futtasd fel egy kis langyos tejben egy csipet cukorral. A liszttel morzsold el a tepertőt és a zsírt, sózzad, borsozzad, majd tedd bele az élesztős tejet és gyúrd össze. Ha szükséges tegyél bele tejfölt az összegyúráshoz kb. 1 dl-t, esetleg egy kis fehérbort...

Hirdetés
Leveles tepertős pogácsa

Leveles tepertős pogácsa

A mai napig Lajos Mari receptje alapján készítem a tepertős pogácsát, aminek egyébként számtalan variációja van. Titka a jó minőségű töpörtyű, ami kellemes mellékterméke a zsírolvasztásnak. A töpörtyű kivételével a hozzávalókból közepesen kemény tésztát gyúrok (a tésztába is teszek sót!), majd letakarva 30 percig pihentetem. Amíg pihen, addig ledarálom a töpörtyűt (legegyszerűbb botmixerrel), jócskán sózom és borsozom...

Réteges tepertős pogácsa

Réteges tepertős pogácsa

A lisztet a tejjel, élesztővel a cukorral, sóval és a 2 tojás sárgájával, ha szükséges tejföllel, kissé lágyabb jól kidolgozott tésztát dagasztunk. Ha megkelt, jól kinyújtjuk és 10 dkg darált tepertőt simítunk bele, mint a beiglit, feltekerjük és két oldalról összehajtjuk. Még kétszer megismételjük a nyújtást szintén 10-10 dkg tepertővel megkenjük, de már nem tekerjük fel, csak hajtogatjuk a tésztát...

Réteges tepertős pogácsa recept

Réteges tepertős pogácsa recept

Az élesztőt langyos tejben /1 dl/ megfuttatjuk, liszttel, sóval, vajjal és a szükséges mennyiségű tejjel rétestésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, és vékonyra nyújtjuk. Rákenjük a darált tepertőt, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, és nyújtófával kissé ellapítjuk. Felében egymásra hajtva 1/2 órát langyos helyen pihentetjük...

Tepertős pogácsa

Tepertős pogácsa

A liszteket, sót, sikért, cukrot és olajat a kenyérsütőgépbe teszem. A tejet meglangyosítom, az élesztőt feloldom benne, az üstbe öntöm. Dagasztás programon megdagasztatom és megkelesztem. (Vagy robotgéppel dagasztani, és letakarva, langyos helyen 1 órát keleszteni.) Addig a tepertőt ledarálom, kissé megsózom, kevés őrölt borssal megszórom. A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapon fél cm vastag téglalappá nyújtom...

Hirdetés
Tepertős recept

Tepertős recept

Az élesztőt egy dl langyos tejben, egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A tepertőt robotgép késes karjával összeaprítjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, frissen őrölt borsot, a zsírt, a tejfölt és joghurtot, egy egész tojást és a felfuttatott élesztőt. 1 perc alatt összekeverjük a géppel, majd lisztezett deszkára borítjuk a tésztát. Kézzel még kicsit átgyúrjuk, meglisztezzük a tetejét, és egy tállal lefedve, egy órán át pihentetjük...

Variációk az elkészítésre

Variációk az elkészítésre

Rétestésztát készítünk fél kiló lisztből, egy tojással, diónyi zsírral, két deci tejföllel és 1 deka szétmorzsolt élesztővel. Kinyújtjuk ujjnyi vastagra. 35 deka sózott, borsozott tepertőt megdarálunk és három egyenlő részre osztunk. Egyharmadát rákenjük a kinyújtott rétestésztára, azután a tésztát négyrét összehajtjuk, jól megfigyelve, hogy melyik oldalról, milyen sorrendben történik a hajtogatás...

Tuti menü